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Frequently Asked Questions 

Group 10201 Award 23241– PHARMACEUTICALS 
(Individual Prescriptions),  

(Statewide & Regional) 
 

 
Question 1: Who is the OGS contact for this award?  
Answer:  Sean T. Baldwin  

OGS, Procurement Services, Corning Tower, 37th Floor  
Empire State Plaza, Albany, NY 12242  
Phone: 518-473-7411 
E-mail: sean.baldwin@ogs.ny.gov 

 
Question 2: How does an authorized user submit an order?  
Answer: Purchase Orders shall be made in accordance with the terms set forth in Appendix B, Section 30, 
Purchase Orders. A valid Electronic Prescription must be transmitted directly from a licensed prescriber to the 
contracted pharmacist/pharmacy before an order can be placed by an Authorized User. Authorized Users must 
be able to submit orders electronically via a Contractor’s web-based ordering or e-mail, at any time in 
accordance with NYS laws and regulations. Orders submitted prior to 2:00 p.m. shall be deemed received by 
Contractor on the date submitted. Orders submitted after 2:00 p.m. shall be deemed received by Contractor on 
the next day.  
All orders shall reference Contract number, requisition, and/or Purchase Order number (if applicable). Upon 
Contractor’s receipt of an order, confirmation is to be provided to the Authorized User electronically. Order 
confirmation should be sufficiently detailed, and include, at a minimum, purchase price, date of order, delivery 
information (if applicable), Authorized User name, and sales representative (if applicable).  
The Contractor must contact the Authorized User by phone upon receipt of the order if there is any issue with 
fulfilling the order. 
 
Question 3: Are there opportunities for increasing discounts at the authorized user level?  
Answer: Authorized users are encouraged to negotiate better discounts from the contractor(s) whenever 
possible.  Products available under this Award may also be available from other New York State contracts.  
OGS maintains a Pharmaceutical Prime Vendor contract,  with Cardinal Health 110, LLC, 
https://online.ogs.ny.gov/purchase/spg/awards/1020023184CAN.HTM  for brand name and generic drugs as 
well as OTC items, nutritionals and limited medical supplies/equipment.  However, that contract does not 
include pharmacy services.  Authorized users can increase savings by channeling all possible spend on 
pharmaceutical products into the Prime Vendor contract.  Authorized users are advised to select the most cost 
effective procurement alternative that meets their program requirements, and to document the basis for this 
selection in the procurement record.      
 
Question 4: What is the term of the contracts let under this award?  
Answer: The contract let by New York State will run for five years from the date of award.     
 
Question 5: Is it possible that the contracts can be extended beyond the initial term?  
Answer:  There is one contract extension option within the contract that allows for potential extension for one 
additional year.  OGS reserves the extension rights outlined in Appendix B.   
 
Question 6: What are the packaging requirements under this Award?  
Answer: All pharmaceuticals must be packaged in accordance with the best commercial practice and shall 
comply with applicable federal and New York State requirements. Prescriptions for non-controlled substances 
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may be valid for up to 1 year (i.e. blood pressure medications and other maintenance medications). The 
Contractor shall dispense no more than a 30-day supply of medication at each filling. Blister packaging, bingo 
cards or unit dose must be available. Tamper resistant containers are preferred for all pharmaceuticals. 
 
Question 7: What are the delivery requirements under this Award?  
Answer: Delivery of all Contract Products shall be made in accordance with Appendix B, Product Delivery and 
Shipping/Receipt of Product.  
When an order is received before 2:00 p.m. EST (Mondays through Fridays) excluding NYS Holidays and 
federal holidays, the Contractor will deliver the item(s) before noon on the following day to the address 
provided with the order.  
Orders received after 2:00 p.m. EST (Mondays through Fridays) or on Saturdays, Sundays, NYS Holidays or 
federal holidays, will be delivered to the address provided with the order no later than 12:00 noon two days 
later. Every effort should be made to complete deliveries on the same or next day. 
When an order is received before 2:00 p.m. EST (Mondays through Fridays) excluding NYS Holidays and 
federal holidays, the Contractor will deliver the item(s) before noon on the following day to the address 
provided with the order.  
Orders received after 2:00 p.m. EST (Mondays through Fridays) or on Saturdays, Sundays, NYS Holidays or 
federal holidays, will be delivered to the address provided with the order no later than 12:00 noon two days 
later. Every effort should be made to complete deliveries on the same or next day. 
 
Question 8: Are any of the contractors either a Minority and/or Women Owned Business?  
Answer: None of the contractors are either a Minority or a Women Owned Businesses.   
 
Question 9: Can non-contract items be submitted on a purchase order with contract items?  
Answer: No, any non-contract items must be submitted on a separate purchase order. 
 
Question 10: Is there a way to report problems to the Office of General Services associated with the 
products ordered under this award? 
Answer: Yes.  You may contact the contract manager listed on the first page of this document with any 
problems/concerns encountered when using this award.  See the Contract Performance Report included in the 
Contract Award Notification.  
 
Question 11: Are the contractors required to contact OGS directly when any contract information 
changes (i.e., contact name, email address, company address, phone #, website, etc.)?  
Answer: Yes, it is the contractor’s responsibility to make sure OGS has the most current information on file. 
 
Question 12: Can the authorized user compare costs and select among the three contractors when 
making a purchase?  
Answer: Each time you make a purchase under this Award, authorized users have the choice of either of the 
two statewide contractors or either of the regional contractors.  OGS recommends that authorized users 
compare contractors’ dispensing fees and the applicable discounts off of Average Wholesale Price (AWP) for 
the type of drug being ordered (Brand, Generic and Over the Counter product).  Keep in mind that dispensing 
fees do not apply to Over the Counter products.  Each contractor’s discount structure and dispensing fees are 
included in the Contract Award Notification/Award Document and in the contracts posted at the OGS website 
for this Award.   
Before processing payment, an authorized user should verify that an invoice follows the contractor’s pricing 
structure set forth in the Contract Award Notification/Award Document and in the contract.   
 
Question 13: How are prices determined in this contract? 
Pricing: Price shall be determined by applying the quoted discount to the Average Wholesale Price (AWP) as 
listed in the Wolters Kluwer Health’s “Medi-Span” database that is effective at the time of order and adding any 
applicable quoted Dispensing Fee for prescription drugs.    
The Wolters Kluwer web address is: https://pricerx.medispan.com/ 
 
Question 14: Are there limitations on the dispensing fees allowed under this Award?   
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Answer: Yes.  Dispensing Fees shall only apply to Products for which a prescription is required by the 
provisions of the Federal Food, Drug and Cosmetic Act or by the New York State Commissioner of Health 
regardless of whether the Product was dispensed pursuant to a patient specific prescription.  Dispensing Fees 
are not applicable to Over-the-Counter medications and non-prescription items.  OGS Procurement Services 
prohibits multiple Dispensing Fees for partial orders.       
 
Question 15: What information MUST be included on the contractor’s invoice?  
Answer: Invoicing and payment shall be made in accordance with the terms set forth in Appendix B, Contract 
Invoicing.  The Contractor is required to provide the Authorized User with one invoice for each Purchase Order 
at the time of delivery.  The invoice must include detailed line item information to allow Authorized Users to 
verify that pricing at point of receipt matches the Contract price on the original date of order.  At a minimum, 
the following fields must be included on each invoice: 
 
 

1. Contractor Name 
2. Contractor Billing Address 
3. Contractor Federal ID Number 
4. NYS Vendor ID Number 
5. Account Number 
6. NYS Contract Number  
7. Name of Authorized User indicated on the 

Purchase Order 
8. NYS Agency Unit ID (if applicable) 
9. Authorized User’s Purchase Order Number 

10. Order Date 
11. Invoice Date 
12. Invoice Number 
13. Invoice Amount 
14. Product Descriptions 
15. Unit Price 
16. Quantity 
17. Unit of Measure 
18. Dates of Service (if applicable) 

 
Question 16: How will the contractors report sales?  
Answer: Sales information, such as monthly reports and/or detailed authorized user purchases may be 
required by OGS on behalf of an authorized user.   
The contractors shall furnish to OGS Procurement Services a report of all Products provided under this 
contract during each quarterly period, no later than ten (10) business days following the close of the quarterly 
period.  Quarterly periods will end on March 31st, June 30th, September 30th and December 31st.  If this 
contract period begins or ends in a fractional portion of a reporting period only the actual contract sales for this 
fractional period should be reported in that quarterly report. Purchases by all authorized users under this 
contract shall be reported in the same report and be indicated as required. Reports shall be submitted using 
Attachment 5 – Report of Contract Usage.  All fields of information shall be accurate and complete. 


